Gittiğim şehirde yada ilçede bir yazara, ressama, devlet büyüğüne ait ev varsa yada şehir müzesi; ya yanımdakini de ayartır hızlıca gezerim yada 'siz istediğiniz yerde takılın ben bir arkadaşa bakıp çıkıcam' der, kendim hızlıca tur atarım.
Müze gezilerimden bir kaç link:
Galata Mevlevihanesi
Uçurtma Müzesi
Sabancı Müzesi
Pera Müzesi
Prag Ulusal Müzesi
Musee d'Orsay / Paris
İSTANBUL'DAKİ BÜTÜN MÜZELERİN LİSTESİ'ne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İzmir'de iken de arkadaşım Nur ile İzmir Etnografya Müzesi'ni gezdik. Kendisi Bodrum kökenli bir İzmirli, Ege yöresinin bağrından kopup gelmiş tatlı akademisyen arkadaşımla beraber dolaşmak da ayrı bir keyifti!
Zeybek/Efe kıyafetleri, deve güreşi detayları, Ege Bölgesi'ne has ve artık yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin tanıtımı, birbirinden güzel işlenmiş yorganlar, bindallılar, örtüler, halılar; ev eşyaları derken 1 saat nasıl geçti anlamadık.
Etnografya Müzesi'nin hemen karşısında Arkeoloji Müzesi de var ama saat geç olmuştu, orayı başka bir gün gezeriz diyip; günü 'bira içip-dertleşmek ' aktivitemizi gerçekleştirmek üzere sonlandırdık.
KONAK'ta yer alan Müzeye giriş ücretsiz ve Pazartesi hariç hergün 17:00'a kadar açık.
İZMİR ETNOGRAFYA MÜZESİ
Müze Binasının Tarihi
Bina, 19. yüzyılda Neoklasik tarzda, meyilli bir teras üzerine inşa edilmiştir. Bunun 1831 yılında ilkin hastane olarak (St Roch Hastanesi) kullanıldığı; 1845 yılında Fransızlar tarafından onarılarak fakir Hıristiyan aileleri için bir bakımevine dönüştürüldüğü bilinmektedir. Aynı bina daha sonra hıfzısıhha müessesesi ve sağlık müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılmıştır. 2 Aralık 1984 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na etnografya müzesi olarak düzenlenmek üzere devredilmiştir.
Müzenin Tarihsel Geçmişi ve Kuruluşu
İzmir'de etnografik eserler 29 Ekim 1978 tarihinden itibaren İzmir Atatürk ve Etnografya Müzesi'nin alt katında teşhir edilmekte idi. Daha sonra 1985-1987 yıllarında restore edilen eski sağlık müdürlüğü binası etnografya müzesi olarak hizmete sunulmuştur.
Sergileme Düzeni
Etnografik eserler, depolarda teşhire sunulmayan diğer eserler ve çevre müze müdürlüklerinden devrolunan etnografik eserlerle birlikte teşhir ve tanzim edilmiştir.
Müze binası zemin kat üzerine üç katlı olarak inşa edilmiştir. 1. ve 2. katları teşhir salonları 3. kat depo, laboratuvar, fotoğraf stüdyosu ve büro olarak hizmete sunulmuştur.
Teşhirinde İzmir ve yöresinin 19. Yüzyıl'daki sosyal yaşamından kesitler verilmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle, endüstrileşme ile birlikte bugün artık yok olmaya yüz tutmuş, tenekecilik, nalıncılık, çömlekçilik, gözboncukçuluğu, tahta baskıcılık, halı dokumacılığı, urgancılık, keçecilik ve seraciye gibi el sanatlarımız sergilenerek tanıtılmaktadır.
1. Kat Teşhiri: Sağda 1. bölümde: 19. Yüzyıl misafir odası, el işlemeleri, hamam takımları ile 2. bölümde: Gözboncuğu fırını ve örnekleri, İzmir İli'nin ilk Türk eczanesi (İttihat Eczanesi), keçecilik, nalıncık ve tenekecilik sergilenmiştir. İzmir'in meşhur şerbetçisi (Demirhindi) bu bölümde yaşadığı yüzyıldan ziyaretçilere teşhir edilmektedir. 3. bölümde: Menemen çömlek çarkı ve mamülleri, saraciye, deve ve deve güreşleri, halk oyunları, efe ve efe giysileri tanıtılmıştır. Salonların iç kısımlarında yer alan koridordaki gömme vitrinlerde para keseleri, sedef kakmalı eşyalar, cam ve el işlemeleri teşhir edilmiştir.
2. Kat Teşhiri: 1. bölümde: 19. yüzyıl gelin odası, gelinliklerin vitrini, oturma odası, sünnet odası ve mutfak malzemeleri, 2. bölümde: Ege Bölgesi gelin başları, kadın süs eşyaları, Osmanlı Devri sikkeleri, el yazması kitaplar ve yazı takımları teşhir edilmiştir.
Halit Rıfat Paşa Caddesi, 3. Konak
Tel : (0232) 489 07 96
Tel : (0232) 489 07 96
Pazartesi dışında her gün, kışın 08.30-12.30/13.30-17.30, yazın 08.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır.
Merhabalar
YanıtlaSilKartpostal etkinliğinde eşleşmiştik ama mail adresinizi bulup sizinle iletişime geçemedim.
Benim mailim ; didemtanerdt@gmail.com
Mail yoluyla iletişime geçersek sevinirim.
Sevgiler