23 Aralık 2011 Cuma

Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türk Resmi / SSM

Çok güzel bir sergiye gittik bugün Sakıp Sabancı Müzesi'nde.
Adından da anlaşılacağı üzere Türk resminin belli bir dönemini içeriyordu eserler.
En sevdiklerim Osman Hamdi Bey, İbrahim Çallı ve Fikret Mualla resimleri de vardı.
İlkokul çağlarında çocuğunuz, yeğeniniz var ise tutun elinden götürün bence. Sergi alanı pek büyük değil, yarım saatte gezilebilecek bir koleksiyon ancak koleksiyondaki hemen her parçayı çok beğendim. Sınıflandırmaları ve bölümlerdeki açıklamalar herkesin anlayabileceği bir dille ve sade olarak yazılmıştı bu da hoşuma gitti.
Ancak sergiyle ilgili video gösterisi TRT'nin eski bir belgeseliydi, üstelik tema ile doğrudan bağlantılı değildi. Bu kısımda kolaya kaçmışlar, özenle kendileri bir video hazırlasalardı daha şık olurdu.


Gidin gezin derim görmeye değer bir sergi olmuş.


Sakıp Sabancı'nın özel koleksiyonuna zaman içinde yapılan eklemelerle ortaya çıkan seçki, bir koleksiyonerin gözüyle; Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecinde, Türk resim sanatına kapsamlı bir bakış sunuyor. Sakıp Sabancı’nın Türk resminin belirli bir dönemine duyduğu merak ve ilgiyle oluşturduğu koleksiyon; ülkemizde resim sanatının gelişip serpilme sürecinin başlangıç evresine dair önemli ipuçları veriyor. Ayrıca, Türkiye’de görsel imge üretimindeki dönüşümü, sanat ve sanatçı kavramlarındaki değişimi de gözler önüne seriyor. 
Osman Hamdi Bey - Arzuhalci




Şehzade Abdülmecid Efendi - Cami Kapısı

Osman Hamdi Bey - Kokona Despina
Halil Paşa - Şakayıklar ve kadın
İzzet Ziya - Deniz kıyısında kız
İbrahim Çallı - Hamakta uzanmış kadın
Fikret Mualla - Sokak/Mavi
Fikret Mualla - Sokak / Beyaz

Cevat Dereli - Mevleviler
Hale Asaf - Bursa
Nazmi Ziya Güran - Taksim Meydanı
Kar demedik, kış demedik İmge, Sinem ve ben sergiyi mutlu mutlu gezdik :)



1 yorum:

Imge dedi ki...

Süpersin! Harika yazı, harika resimler ve tabii ki harika bir ekip.:) Ben de resimlerin hepsine bayıldım bu arada.. Ayrıca çok güzel bir buluşmaydı.. En kısa zamanda tekrarlamak dileğiyle..Öptüm!