4 Mayıs 2011 Çarşamba

Erken Kaybedenler / Emrah Serbes

Böyle düşünen, yazan, okunan insanlar var işte. Kitabı okumaktan çok bu insanların varlığı sevindiriyor beni.
Bahsettiğim filintaların ilk tanıdığım yüzü ‘Alper Canıgüz’, ama ben bugün diğer afilli filinta olan ‘Emrah Serbes’in ‘Erken Kaybedenler’ kitabından bahsedeceğim.

Etgar Keret’in 'Tanrı olmak isteyen otobüs şöförü'nden sonra yine benzer tarzda bir kitapla karşılaşmak günlerime neşe kattı.

Yaşadıklarımızı kendimiz anlamlandırıyoruz. Genel geçer çok kötü ve iyi olaylar var, ama bazen dalga geçebileceğimiz; üzerinde acı acı düşünmememiz gereken durumlarda kendimizi yediğimiz de oluyor değil mi? Arabesk şarkılardaki o klasik serzeniş: ‘Hayat, gelme üstüme hayat!’, ‘bunu haketmedim ama bana yaptılar’ ... ‘Ben haklıyım, hep başkaları haksız yada suçlu’ teması.

Erken kaybedenler kitap ismi, içerikle bağlantılı elbet, karakterler kaybetmişler: ölümle, küslükle, hatalarıyla bir insanı, sevgiyi ...
Yazar bize bu süreci yada bu süreç sonrasında kahramanın üzerinde oluşan psikolojik değişiklikleri anlatıyor. 8 hikaye var, her hikayede etkilendim, kiminde gözlerim doldu.
 Karakterler siz, ben, alt komşunuz, anneanneniz, patronunuz yada evinize tüp getiren bir işçi olabilir. Zaafları, kötülükleri, saflıkları, hayal kırıklıkları gerçekçi.

Basit bir hikaye okuduğunuzu sanıyorsunuz belki eyleminiz süresince, başroldeki ufaklıklar size; başkalarına hissettirdiklerinizi, yada sizin diğerlerinin davranışları karşısında hissettiklerinizi anlatacak. Okurken çocukluk anılarınızla buluşmamanız işten değil.
Bir solukta okuyacaksınız.

Bilmeyenler için benden gelsin : 1981 doğumlu  ‘Emrah Serbes’, bir Ankara polisiyesi olan Behçat Ç.’nin de yazarı.

4 yorum:

Günün Notları dedi ki...

Sedacım, gerçekten keyifli bir kitaptı. Eğer okumadıysan diğer iki kitabı da şiddetle tavsiye ederim :)

Emrah Ateş dedi ki...

çok sevdğim bir arkadaşım hediye etmişti. her gece yatarken tadımlık olucak şekilde okuyordum. iyi geliyordu da hani

Dışavurum dedi ki...

Evet Banucuğum, diğer kitaplarına da merak saldım, ilk önceliğim; senin bu ay ajanda Dergi'de tavsiye ettiğin 'bir farenin hayatı'nı anlatan o kitap olacak. Çok merak ediyorum gerçekten.

Ben de ara ara açıp okuyacağım, öyle görünüyor Emrah.
Ne güzel, iyi ki kitaplarımız var!

Nesobaby dedi ki...

Merak ettim alayım hemen :)
Alper canıgüz tarzıysa eğer güzeldir diye düşünüyorum :) gerçi Gizli Ajans'tan sonrakileri maalesef okuyamadım birine başladım çok takip ettiremedi kendini :))) bu fotoğraftaki adam o dizide oynayan başroldeki polis değil mi?