18 Haziran 2010 Cuma

Özgeçmiş hazırlama serüveni

'Kıymetini bil' dedikleri günler geride kaldı , sırada öğrencilikten iş hayatına geçiş var.
Üzülmeyin 'kıymetini bil' günlerinin sonu yok . Evlenmeden önce bekarlık sultanlık biliyorsunuz , evlenince de çocuksuz olduğunuz zamanlar gezebildiğiniz için kıymetini bil diyorlar.
Çocuk olunca evin kokusu değişiyormuş , dünyanın en güzel duygusu olduğundan değeri bilinmeli.
Ben ise biraz emeklilere öykünüyorum bu tatil gündüzlerinde. Koşuşturmadan uzak , rahat yaşamlarına. Onlar da para kazananlara , gençlere ... Bu işin sonu yok yani .

Bence iş hayatının da kendine özgü bir keyfi var , inanın bak . Örneğin her ayın ilk günü benim ve bankadaki hesabım için pek bir coşkulu geçer .
Sonra Cumartesileri güzeldir , pazarları , resmi tatilleri , öğle yemekleri .... :)





Gelelim konumuza (Sonunda Seda! )
Çeşitli İnsan Kaynakları şirketlerinde ve Türkiye'nin en prestijli firmalarından birinde işe alım konusunda uzman olarak görev yapmış Özge Günesen'den başarılı bir özgeçmiş hazırlamanın sırlarını öğreneceğiz.
Röportaj şeklinde yayınlıyorum havalı olsun ;)
Merhaba Özge , bugün yeni mezun arkadaşlarımızın CV hazırlarken nelere dikkat etmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.Öncelikle meslek grubuna göre cinsiyet avantajı yada dezavantajı durumları sözkonusu oluyor mu ?
Cinsiyet ayrımı her ne kadar Avrupa ve Amerika'da üstünde durulmayan bir konu olsa da malesef Turkiye icin hala bir gercek. Halen iş ilanlarinda açikça 'erkek ya da bayan adaylar tercıh edilecektir' ibaresini görebiliyoruz.
İşverenler açisindan düşünüldügünde ise bu ayrimin onlar için geçerli sebepleri oluyor aslinda. Bedensel güç gerektiren bazı işlerde erkek adayları tercih etmelerini ileriye yönelik bir yatırım gibi algilayabilsek de bazen sirf görsel kaygilarla belli tercihlere gidilebiliyor. Ben kişisel olarak bu tarz ayrımları belli bir olçüye kadar kabullenmek gerektiğini düşünüyorum.
Mavi yaka diyebileceğimiz üretimde ya da ağır işlerde çalışacak kesim icin bedensel gücünü sonuna kullanabilecek olması dolayısıyla cinsiyet ayrımını kabullenebiliriz.
Ancak diğer yandan satış işlerinde başarılı presentable bayan adaylar tercih edilecektir ibarelerini ilanlarda görmek ne kadar mantıklı olabilir,satışı bayan ya da erkek yapamaz mı?
Bence İK danışmanları olarak bizler de bu ayrımcılığı ortadan kaldırmak adına firmaları yönlendirmeliyiz diye düşünüyorum.

CV özelliklerine dikkat ederken mezun olunan okula mı öncelikli dikkat edersiniz yoksa bölüme mi ?
Aslında bu da işverenlerin tercihiyle doğru orantılı.
Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinden mezun kişileri eğitimlerinin içerigine ya da potansiyellerine bakmadan işe alma hatasına düşen birçok sirket var ne yazık ki. Bu noktada doğru olan yaklaşımın egitimin hangi kurumdan alındığından daha çok o eğitimin ıçerigi ve ne gibi yan faaliyetlerle desteklendiği oldugunu düşünüyorum.

Fotoğraflı özgeçmişin avantajları nelerdir?
Bu da yurtdışında uygulanmayan bir durumdur. Çünkü dogru olan kişileri işe alırken görsel kaygılardan tamamen bağımsız o kişinin yetkinlikleri için karar vermenizdir.

Özgeçmişte yer alacak olan adaya ait fotoğraf nası olmalıdır ?
Kesinlikle profesyonel bir çekim olmalıdır.
Arkadaşlar arasında çekilen ,ciddiyetten uzak fotoğraflar özel ortamlarda kullanılmalıdır, iş ortamında degil.
Tercihen açık renk bir bluz ya da gomlekle çekilen,hafif makyaj ve saçların özenli ve düzgün olduğu bir fotograf tercih edilmelidir

Kişinin ilgi alanları arasında ne tür bir hobi ilginizi çeker ?
Standarttan uzak ,farklılaşan hobiler oldukca ilgi cekici olabilmekte ve bir mülakatta kendine yer bulabilmektedir.
Bir adayla mulakatım esnasında adayın Ankara'da ikamet etmesine rağmen yelkencilikle ilgilendiğini farkettiğimde bu konu üzerinde konuştuğumuzu anımsıyorum.
Bu tarz farklı hobiler mulakat yapan kişiye de bazı katkılar sağlıyor emin olun

Blog sahibi bir aday sizin için olumlu referans mıdır ?
Bu görüşülen rol ile o blogun bağlantısına da çokça bağlı diye düşünüyorum.
Medya veya reklam gibi yaratıcılık gerektiren bir alanda görev alacak bir kişiyle görüşme yaparken kişinin blogunun önemi kesinlikle çok fazla.
Ayrıca bu tarz sosyal paylaşımların yaşandığı site ,adayları değerlendirirken bir kaynak olarak kendini göstermeye başladı. İK da teknolojiye uymaya calışıyor diyebiliriz

Alınan kurslar bölümü mesleğe yönelik mi olmalı yada alakasız bir kurs olsa da aday bunu özgeçmişine yazılmalı mı ?
CV kişinin profesyonel görüntüsüdür ve görüşmeciye sizin hakkınızda bilgi verecektir. Dolayısıyla meslek hayatını ilgilendiren alanlarla ilgili kursların yazılmasının CV'nin bütünlüğü açısından daha doğru olduğunu düşünüyorum.


Önümüzdeki günlerde , başarılı iş görüşmesinin sırlarını yayınlayacağım . Sormak istediğiniz sorular için disavurum@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.

5 yorum:

C3Moi dedi ki...

bütün sene çalışıp yazın bi yerlere kaçmak onu unutmuşsunuz :)

Disavurum dedi ki...

evet evet o da var tabi , boşlukları doldurunuz :)

Bero dedi ki...

Tam da bugünlerde CV mi güncelledim :)

Nesobaby dedi ki...

Cirriculume Vitae :P
Benim için sarışın havalı kız bu iş onu paklamaz demişlerdi o yüzden fotoğraflı cv'ye karşıyım :))

loan lending plc dedi ki...

i Sayin Igein, Aiicco sigorta kredi kredi sirketi temsilcisi degilim, is için kisisel bir kredi gerekiyor? Bu e posta bize ilgileniyorsaniz eger biz,% 3 faiz oraniyla kredi vermek: Eger kredi transferi belge derhal ok ile devam etmek ( igein_h_yizevbekhai@admin.in.th )