14 Eylül 2010 Salı

Heybeliada Ruhban Okulunda bir sergi : 'İSTANBUL'UN İZİNİ SÜRMEK'

Yıl 1884, yer Heybeliada... Lise ve Yüksek öğrenim Teoloji(Din bilimi) öğrenimi veren bir okul inşa edildi : Rum Ortodoks Ruhban Okulu.


Aradan yıllar geçer ve 1971 yılında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre, Yükseköğretim kurumu devlet üniversitesinin bir parçası olmalı hükmü gerekçesiyle okul kapatılır.


Şimdi ben bu süreçte gelişen olayları, gidişatı vs. hiç bilmiyorum. O yüzden yorum yapmaktan çekinirim, ancak 'karşılıklı' olduğu sürece kültürel ve dini özgürlüklerin olması gerektiğine inanıyorum.


Bu yazıyı yazmamın sebebi ise, Ruhban Okulunu 'istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti' etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 'İSTANBUL'un izini sürmek' başlıklı sergi nedeniyle gezebileceğiz.
Son tarih 25 Eylül 2010. Bu haftasonu vakit ayırıp, merak içinde sergiyi ve tabi binayı gezmeyi planlıyorum.




Merak edenler için Heybeliada Ruhban okulunun yeniden açılması ile ilgili Wikipedia'dan alıntı :

Son yıllarda, ruhban okulu ABD'de Yunan lobisi tarafından bir mesele haline gelmiş olup, 1999 yılında ABD Başkanı Bill Clinton'ın Türkiye'yi ziyareti sırasında Ruhban Okulu'nu ziyaret etmiş ve dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den okulun açılmasına izin verilmesini istemiştir, ama kabul görmemiştir.
ABD Başkanı Barack Obama'da, Türkiye'yi ziyareti sırasında, 6 Nisan 2009 tarihinde TBMM'de yaptığı konuşmada bu konuyu gündeme getirmiştir.
 http://tr.wikipedia.org/wiki/Heybeliada_Ruhban_Okulu

3 yorum:

Bero dedi ki...

Sedoşum, ne güzel biryazı,
blogunun yeni tasarımını da çok beğendim. Nasılsın bu arada? her şey yolunda mı?

Dışavurum dedi ki...

Berom iyiyim, her şey yolunda.
Öpüyorum seni çok :*
Tasarımı beğenmene çok sevindim, önümüzdeki hafta daha da farklılaştırıyorum.Görüşlerine başvuracağım.

Bero dedi ki...

Ben de yapsam keske kendi blog'umda yenilik.
Ama öyle garip günler geçiriyorum ki, hiçbir şeye konsantre olamıyorum. Bebek büyütmek farklıymış cidden :) Gözün korkmasın tabi,ama kafam dağınık, yazmak da içimden gelmiyor. işe de başladım diger yandan.