5 Mart 2013 Salı

Çocukların oyuncak kavgası

Çocuğu olan herkes bu dönemleri yaşamıştır eminim.
Salonun ortası birden 'arena'ya dönüşür. İki küçük gladyatör -etrafta onlarca oyuncak olmasına rağmen- aynı oyuncak çekiç yada oyuncak ayı için amansız bir savaşa başlar. Dövüşün ilk saniyelerinde sessizlerdir, biri diğerinin elinden çeker. Başarır yada başaramaz ve çığlıklar, ağlama sesleri havada uçuşur aniden :)
Şimdi bu noktada sizin anne olarak çok doğru bir tavrınız olabilir ama diğer annenin ne yapacağı da en az bunun kadar önemli. Ben mesela müdahele etmemeye çalışıyorum yada Efe'nin dikkatini başka yöne çekiyorum, sonra da sessizce Efe'ye bir daha böyle davranmamasını-paylaşmasını öğütlüyorum. 
İstisnasız tüm arkadaşlarımla aynı kafada olduğumuz için de hiç sıkıntı yaşamamıştım.

Gelin görün ki bu aralar başka bir sorunumuz var. Bir tanıdığımızın çocuğu ile Efe'nin arasında yaşananlardan dolayı ne yapacağımı bilmiyorum. Diğer çocuk her görüştüğümüzde Efe'ye' etraftaki oyuncakların Efe'nin olmadığını' söylüyor. 'Efe bu senin değil!'. Efe ne ile oynarsa gidip o oyuncağı Efe'nin elinden alıyor. Geçen hafta bindiği bisikletin kenarındaki oyuncağa Efe dokundu diye evde kıyamet koptu. Efe de korkmuş biçimde ona ve sonrasında bana bakakalmıştı. O an dedim işte ben ne yapacağım?

Bir başka çocuğa nasıl davranması gerektiğini söylemek istemiyorum.
Daha Efe oyun gurubuna ve anaokuluna gidecek, oralarda nelerle karşılacak, şimdiden bu vahşi dünyaya atılması iyi olur diyorum.
Sonra da yok yok ben bu çocuğu sakin sakin büyüttüm, huzuru bozulmasın, çevresinden 'paylaşmaMAyı, kavgayı, ağlayarak istediğini yaptırmayı' öğrenmesin istiyorum.

Korumacı anne moduna geçmekten hoşnut değilim ama diğer ufaklıkla bir süre görüşmeyeceğiz sanırım...


7 yorum:

Duygu Yaman dedi ki...

yaaa kıyamam ama ona... Efetoş dudaklarını büzüp, melul melul bakmasııınnn.. :(

evet yaa benim Efe'de alıyor öyle diğer çocuğun elinde gördüğü şeyleri.. Her zaman başkasının elindeki daha çekici geliyor sanırım bu dönemlerde.. Öğrenecekler paylaşmayı yavaş yavaş inşallahh...

bahar006 dedi ki...

Kolay gelsin, zor işler gerçekten...

iromania dedi ki...

Son görüştüğümüzde anlatmıştım biz< de yaşıyoruz aynı şeyleri..Bazen Beren yapıyor gıcıklığı ama çok yaşadı bunca zaman elinden birşeylerin alınmasını şimdi isyanlarda artık..Ben de senin gibi karışmama taraftarıyım çünkü gördüm ki biz karışmayınca bir süre sonra durum kendi kendine çözülüyor. Biz bebeklerimize kıyamıyoruz ama daha neler yaşayacaklar..Düşünsene ileride kalbini kıracak kızları..Offf kaynana nasıl olunuyor işte böyle böyle olunuyor demek ki :))

Dışavurum dedi ki...

Duygu Yaman, evet benim çoccuum da melek değil, o da başkasının oyuncaklarına 'çok güzel' musallat oluyor. Ama bizimkilerin bağırma, karşısındakini itip kakma huyu yok. Öğrenecekler paylaşmayı canavarlar :)

bahar006, Annelik sanatı :p

iromania, Kaynanalarımızı baştacı etmeliyiz işte, bu yazıdan çıkarmamız gereken sonuç bu :)

Dışavurum dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Saadet dedi ki...

bizimki kız olacak, acaba o da böyle bu bebek senin değil diye cadılık yapar mı diye düşünüyorum.. yazmaya devam bende yeni anne adayı olarak okumaya: )
sevgiler....

Adsız dedi ki...

la ne kadar yapmacıksınız, canııımmm bitaneeemm. te allahım ya.