19 Mart 2010 Cuma

Nevruz Bayramı

Bu işin bir de ilgilenmek istemediğim boyutu var , benim bilgim burada siyasetle ilgili bir şeyler yazıp,görüş belirtmeye yetecek kadar engin değil. O yüzden bu konuya hiç değinmiyorum.

Ben merak ettim Nevruz nedir diye ? Kendim için araştırma yaparken bilgiyi toparlayayıp burada da yazayım dedim , merak eden devamını okuyabilir. 
Kelime anlamı "yeni gün " demekmiş. İran ve Bahai takviminde de yılın ilk günü kabul ediliyormuş.
Nevruzun kutlanma tarihi 21 Mart. Coğrafya derslerinden kalma bilgi devreye giriyor hemen : EKİNOKS / gece gündüz eşitliği ...
Astroloji de de ilk burç KOÇ bu tarihte başlıyor.
Doğa'nın uyanışı ve Bahar bayramı diye tanımlamış ve Tarih/gelenek kısmına şöyle eklemiş Wikipedia :
Nevruz geleneğinin tarihin en son Buzul Çağı'nın bitmesinden hemen önceki günlere yani 15.000 yıl öncesine kadar uzanır. Efsanevi Pers Kralı Cemşid, Indo-Iranlıların avcılıktan hayvacılığa ve yerleşik yaşama geçişini temsil eder. O çağlarda mevsimler insanoğlunun hayatında günümüzdekinden daha yaşamsal bir önem arz ediyordu ve yaşamla ilgili her şey dört mevsim ile çok yakından ilgiliydi. Zor geçmiş bir kışın ardından gelen bahar, tabiat ananın çiçekler, yeşillenenen bitkiler uykusundan uyanması ve sığırların yavrulaması, insanoğlu için büyük bir fırsat ve bolluğun canlanması demekti. İşte böyle bir dönemde bu Nevruz kutlamalarını başlatanın Kral Cemşid olduğu söylenir.
Türki cumhuriyetlerde Nevruz remsi Bayram iken , Türkiye de 1995 yılından beri Bayram olarak kutlanıyormuş.
Selçuklu ve Osmanlı'da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler'de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir.
 Aslında batı'nın 1 Ocak'ta kutladığı şeyin , bize yakın doğu coğrafyalarda 21 Mart'ta kutlanması benim anladığım. Baharı müjdeleyen ,umut dolu bir çağrışımı olsun önümüzdeki yıllarda , hepimize kutlu olsun :)
 Kaynak :  http://tr.wikipedia.org/wiki/Nevruz , http://sozluk.sourtimes.org/

3 yorum:

Bero dedi ki...

Ben de işin siyasi boyutunu bilemeyeceğim.
Ama gecenin gündüze eşit olduğu ve günlerinden gecelerden uzun olacağı zamanın başlangıcını belirten 21 Mart ve Nevruzu neşe ile kutluyorum.
Yaşasın yeni bir baharın gelişi :)
Harika bir konuya değinmişsin.
6 Mayıs'da Hıdırrellez yazını da bekliyor olacağım :)

Nesobaby dedi ki...

Yuppiii cooo bahar geldi bugün kemiklerimiz ısındı güneşin ışıklarıyla artık biraz da sıcağın tadını çıkaralım evlerden dışarı çıkalım yeşil çimenlerde koşalııımmm :))) Dallar çiçek açıyor ya çok hoşuma gidiyor kızlar

Sanat Notları dedi ki...

Seda çok güzel özetlemişsin, teşekkürler, bazı şeyleri yüzeysel biliyoruz bunun gibi veya çarpıtılmış olarak, ama tarihçesini bilmek iyi oldu. Baksana Buzul çağına kadar uzanıyormuş baksana.