4 Mart 2010 Perşembe

Veda


Film Atatürk'ün çocukluk arkadaşı ve Yaver'i Salih Bozok'un , oğluna yazdığı "veda" mektubunda Atatürk'ün hayatını anlatışını konu alıyor.
Önce Mustafa'nın çocukluğunu görüyoruz , annesi onun dini eğitim almasını istiyor ; babası ise asker olmasını. Anne'nin dediği oluyor ve Mustafa mahalle mektebine gidiyor. Babası vefat ediyor , Atatürk babasının istediği şekilde ; anne desteğiyle askeri okula yazılıyor.
Bir gün askeri okuldan evci olarak çıkıp , annesinin yanına geliyor evde başka bir adam ;annesinin yeni eşi Ragıp Efendi.Çok üzülüyor , annesine uzun süre kırgın kalıyor ; sonra yüreği yumuşuyor affediyor ...
Daha sonra Atatürk'ün askeri başarıları ,ülkemiz için düşündükleri anlatılmaya çalışılmış filmde. Savaş sahneleri de vardı , Atatürk'ün göğsündeki saate isabet eden şarapnel parçasının hikayesi de .
Fikriye'nin Atatürk'e olan sevgisi , Latife Hnm.'ın evlilik içindeki agresif tutumu , Kazım Karabekir ile yapılmış kısa bir diyalog filmle ilgili aklımda kalan diğer detaylar.
Hep bildiğimiz hikayelerin , film şeklinde anlatılmasıydı . En çok Fikriye ve Latife'yi canlandıran oyuncuları beğendim.
Bence izlenmesi gerekir , tabiiki daha iyisi olabilirdi , daha fazla para harcanabilirdi . Yine de kendi adıma destekliyorum , Can Dündar'ın Mustafa'sını da sevmiştim ben ; Zülfü Livaneli'nin Veda'sını sevdim ; fragmanlarda gördüm yakında Turgut Özakman'ın Atütrkle ilgili filmi geliyor ; onu da hemen izlemek istiyorum.
Kendi ülkemle ilgili emek harcanmış her çalışma benim için değerli.
Bir zamanlar , bizim huzurlu olmamız için ;binlerce kişi can vermiş,geride kalanlar sıkıntı çekmiş ... Bunu anlatanlar da sağolsun.

2 yorum:

Nesobaby dedi ki...

Sen böyle yazınca tüylerim diken diken oldu :) Salih Bozok'un oğlunun eşi (Füsun hnm) çok hanımefendi bir kadın. Bizim burda YK üyesi karşılaşıyoruz sık sık .Bazı tarihi olayları hep hikaye gibi dinliyoruz ama gözümüzde daha iyi canlandırmamız açısından böyle filmlerin yapılması hoşuma gidiyor.Bir de o tarihin şahitleri ile tanışmak daha heyecanlı oluyor. Zaten ben tarihi konu alan filmlere de bayılırım biliyorsun :)

Seçil Esen dedi ki...

Hala izleyemediğim :(
Herkes farklı yorumlayabilir tabi ama ben Can Dündar.ın Mustafa'sını iyi niyetli bulmamıştım.
Saçma sapan dizilerde gereksiz vasıfsız aşiret ağaları süper kahraman gibi verilirken seyirciye,
gelmiş geçmiş en yüce insan Atatürk'ü anlatan filmde bu sorumluluk çok yüksek oluyor tabi.
Mustafa'yı bu anlamda çok kötü niyetli bulmuştum. Sen ben etkilenmeyiz belli zeka seviyesindeyiz. Atatürk'ü anlayabilecek ve alkol almasından korkularından endişelerinden bahsedildiğinde değerini sorgulayacak değiliz çok şükür.Ama izleyen herkes biz gibi mi acaba?
Umarım Veda böyle değildir.