25 Temmuz 2012 Çarşamba

Yeni merakım: Postcrossing

Sanat Notları hayatımda yeni pencereler açan, biricik arkadaşım. Onun sayesinde bu 'postcrossing' işine bulaşmam. Önce size konumuzu özetleyeyim, bilen biliyordur da; bilmeyenler için.
Şimdi siz tanıdık-tanımadık birinin adresine kart atıyorsunuz, sonra o da size bir kaft atıyor, bu iş böööle devam edip gidiyor.


Gördüğünüz gibi tek cümlede özetlenebilecek kadar kolay ancaaaakk nerede yaşıyoruz Türkiye'de. Öyle ince zevklerin, hobilerin falan olmayacak. Resim çiziyorsan işin kolay, Allahtan boyalar, fırçalar satan bir dolu yer var.


Kadıköy'deki büyük Postane'ye gittim, 15 yaşında bir genç kız hevesiyle 'kart göndericem de pullara bakabilir miyim?' dedim, kucağımda da 11 aylık bebe var ama öyle hayal edin.
Sanki orası Postane değil de, manav ile diyaloğa girmişim gibi memur hanım 'pul?' diye tekrarladı. Ne yapacakmışım pulu? Dedim işte kartpostal göndericem, 'şöyle 2 çeşit yurtiçi için, bir tane de yurtdışı pulu var' dedi. Yurtiçi olanlardan biri 'Sayıştay' pulu, üzerinde sadece Sayıştay yazısı var, diğeri de 'Shoppingfest' pulu, onda da görsellik '0'.
Neyse puldan kestim ümidimi, postane çevresinde ne kadar sahaf ve büyük kitabevi varsa koyuldum kartpostal aramaya.
Karşıma çıkan kartpostalların %90'ı İstanbul fotoğraflarından, geri kalan %10'u da bebek fotoğrafları ve ünlü ressamların tablolarından oluşuyordu. İçime sinen hiçbir şey bulamadım.
Öğrendim ki Eminönü'nde bir-iki mağazada daha çeşitli kartpostallar bulabilirmişim.
Ne arıyordun ki diyenleri Pinterest board'ıma alayım.




Bloggerlar arasında bir kartpostal etkinliğine katıldım Leylakdalı düzenliyor. Bakalım bana nasıl kartlar gelecek oradan? 


Ayrıca www.postcrossing.com kolaylıkla üye olup, dünyanın çeşitli ülkelerine posta kartı gönderip, alabileceğiniz süpper bir site. Bir seferde en fazla 5 kişiye kart gönderebiliyorsunuz. Bana Finlandiya çıktı - ki bu sitede Finlandiyalılar çoğunlukta imiş- , kart göndereceğim kişi kedileri seviyormuş. Acaba diyorum kartonu makası elime alıp Haruki Murakami'li bir şeyler mi yapsam kendim.


Kime hangi kartpostalları göndermişim önümüzdeki günlerde yayınlayacağım, kalın salıcakla ;)

7 yorum:

Leylak Dalı dedi ki...

Bu kartpostal ve pul bulabilme işinden herkes dertli. Daha PTT'nin yerine ulaştırma sorunlarını yaşamadınız bile, bu sektör unutulmuş sanırım artık:) Yine de 2 yıldır yaptığımız yılbaşı kartı etkinliklerinde çok hoş kartlar aldık, bir kısmı el yapımıydı. Arada fireler oldu tabii postacının sayesinde ama herşeye rağmen çok güzel bir etkinlikti, umarım bu seferki de öyle olur. Adresleri tamamlamak üzereyim, sanırım akşama yollarım adres listesini. Sevgiler...

Nesrin dedi ki...

merhaba
ben de bu kitap etkinliğine katıldım . sizide bu sayende takip edeceğim.
diyalog ilginç olmuş önceden çeşit çeşt pullar vardı şimdi kalmamış sanırsam

Dışavurum dedi ki...

Memnun oldum Nesrin :)

fermina daza dedi ki...

ben de pul almaya çalışıp püskürtüldüm postaneden :) internetten sipariş verdim en sonunda, ankara'nın bir semtinden diğerine gelmesi 10 gün sürdü. gene de adresini kopyalayayım buraya, belki bir denersiniz.

www.filateli.gov.tr

Dışavurum dedi ki...

Çok teşekkür ederim fermina daza, 10 gün 10 gündür :) bir adres bulmak güzel oldu.

dlkgzr dedi ki...

bende bu siteye yeni üye oldum , kartları interneten alabilmek için site bakarken sizi de buldum :) galiba çifte keşif oldu ... benim için çok yararlı paylaşımlarınız var ... sizi bundan sonra severek takip edeceğim sevgiler

Adsız dedi ki...

Ben postcard olayına başlayalı 40 gün oldu ve 30a yakın kartımı yurtdışına 1.20kr ye gönderdim, Ancak bugün 2.80 almaya başladılar. Öğrenci olarak da aynı zamanda olayın tatlı tarafı dışında bu da beni ilgilendiriyor maalesef. Merak ediyorum başka şehirlerde de mi fiyat böyle yardımcı olursanız sevinirim :)