21 Ocak 2013 Pazartesi

Evde ekmek yapımı

Evet evde ne yapılabiliyorsa dışarıda satılan, bana anlatın kendim yapacağım! Çalışma rutininden, ev yaşamına geçiş yaptığımdan mıdır, Efe doğduktan sonra yediğimiz besinlere dikkat etiğimden midir bilinmez yoğurt, meyve suyu, salça, reçel, aşure... evde neler yapmadım neler.

Ekmek ise bir harika oldu. Evde ekmeğinizi kendiniz pişirmek isterseniz ihtiyacınız olan en önemli şey zaman. Çünkü mayalanması ve pişmesi yaklaşık 2 saati buluyor.


Gelelim malzemelere:

  • 1 adet yaş maya
  • 1 kg. tam buğday unu 
  • 1/3 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 kaşık tuz
  • 1 kaşık şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • Alabildiği kadar ılık su
Un tuz ve şeker koyduğumuz kabın ortasına mayayı yerleştiriyoruz.

Ilık su, süt ve zeytin yağını ilave edip, kulak memesi kıvamından bir tık daha sert hamur elde edene kadar yoğuruyoruz.

Hamura şekil verip, ince bir süzgeç yardımıyla azcık unlayıp, üzerine bıçakla istediğimiz gibi çizik attıktan sonra 50 derece fırında yarım saat kadar hamuru dinlendiriyoruz.

180 derece fırında yaklaşık 45 dakika ekmeği pişiriyoruz. Dış kabuğu sertleşmiş mi diye kontrol edebilirsiniz arada açarak.

Pişmeden önce hamurun İçine zeytin, ceviz, baharat, kuru domates ne isterseniz atabilirsiniz fark tatlar için.

Malzemeden eminsiniz ve temizliğinden, yapımı da zor değil; e o zaman ev yapımı ekmeğiniz afiyet olsun!

6 yorum:

Duygu Yaman dedi ki...

oooohh çok iştah kabartıcı duruyor valla.. biz de eskiden makinede yapardık cevizli ekmek falan.. geceden kurunca sabah miss gibi ekmek kokusuyla uyanmak süperr oluyordu.. :)

Unknown dedi ki...

ya ne kadar güzel görünüyor, eline sağlık... ne güzel kokmuştur evin! sabahları kahvaltıya başlıyor yarın bizimkisi ben de yapsam vakit bulabilir miyim ki! Benim zilli yoğurmama izin vermez hayatta :))

fermina daza dedi ki...

offf bu ekmek dünyası çok güzel bi dünya :) bi püf noktası okudum geçenlerde, fırının en alt ızgarasına, dayanıklı bi kabın içinde biraz su koyuyorlar. ekmeğin kabuğu daha kalın ve çıtır oluyormuş. denedin mi hiç?

Dışavurum dedi ki...

Duygu Yaman, evet ya ekmek kokusuyla uyanmak ne güzel bir histir.

Kitapçı Kız, yaptın mı ekmeği? Yoğurmak uzun sürmüyor. O kısma 10 dakikanı ayırsan yeter.

fermina daza, vayysss. Tüyolara bak Angara'dan gelen. Bir dahakine fırının içine koyuyorum suyu; gelsin çıtır kabuklu ekmekler!!!

sıradan biri dedi ki...

seda yine harika birşey yapmışsın süper duruyor

Yemek tarifleri dedi ki...

Güzel görünüyor